Sivut

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Paasaan, vaikkei kukaan kuuntele.

Olenkin varmaan jo useampaan otteeseen maininnut, että meillä asuu tsvetnaya bolonka, joka sitten tänä vuonna sai Suomessakin virallisen tittelin, eli venäjänbolonka. Ensin se oli russkaja svetnaja bolonka, mutta onneksi lyhensivät sen hieman fiksumpaan muotoon! Eli nyt Ewok on rotukoira.

 photo pikkuisewok.jpg

Edelleen tosin löytyy markkinoilta niitä, jotka yrittää parhaansa mukaan myydä bolonkoina kaikenlaisia otuksia. Juuri äsken törmäsin ilmoitukseen, jossa myytiin bolonkoja, jotka näyttivät enemmänkin värivirheellisiltä novascotiannoutajilta. Ja syntymäajaksi sanottiin maaliskuu, joten ne olivat reilun kuukauden ikäisenä jo suurempia kuin Ewok aikuiskoossaan... Olihan ne pennut söpöjä, mutta ei todellakaan mitään sukua bolonkalle.

Bolonka sanana merkitsee venäläisittäin sylikoiraa, eli pientä koiraa, jolla yleensä on kiharahko turkki ja se muistuttaa havannankoiraa, bichon frisetä tai muuta sellaista pörheää otusta. Ja koska Viro ja Venäjä on vähän kuin Suomi ja Ruotsi, niin siellä Virossakin liikkuu se sana bolonka noissa pienissä koirissa, vähän samalla tavalla kuin Suomessa liikkuu erilaisia ruotsinkielestä tulleita sanoja. Sitä ei ole oikein osattu järkevöidä roduksi vielä siellä Virossa(kaan), vaikka tiedän, että Venäjällä on erittäin varteenotettavia kasvattajia ja hyviä kasvattajia. Ja Virossakin saattaa ehkä kenties olla joku, jolla on paperillisia koiria ja siellä syntyy ihan puhtaita bolonkoja. Mutta enemmänkin Virosta liikkuu muualle Eurooppaan sekarotuisia, koska pentutehtaat on hyvä tulonlähde. En tiedä onko siellä joku musta aukko lakien säätämisissä, vai eikö niitä tehtaita vaan löydetä ja suljeta. Suomessakin on toki näitä pentutehtaita, mutta vähän pienemmässä mittakaavassa. Täällä raportoidaan kaikki vääryys keltaiselle lehdistölle, joten ei kannata edes pitää pystyssä mitään epämääräistä kenneliä. Ja kansalaisetkin on turhan tomeria ilmoittamaan epäkohdista poliisille.

poikais photo poikais-1.jpg

Mutta kuten sanoin, Suomessakin on pentutehtaita, joista myydään rotukoiria, sekarotuisia sekä "paperittomia rotukoiria". Paperittomuudelle ei ole mitään syytä kuin se, että joko koira on sekarotuinen tai sitten on emää pennutettu liian tiheästi. Tätä kannattaa miettiä, jos katsoo ilmoitusta halvemmasta rotukoirasta. Jos kasvattaa rehdisti pesueellisen sekarotuisia, niin minusta siinä ei ole mitään pahaa. Kasvattajalta vaan tulisi saada kaikki tiedot vanhemmista ja mielellään myös nippu papereita nähtäväksi, joissa näkyy vanhempien lääkärikäynnit ja tutkimukset. Ja jos mahdollista, niin isovanhempien ja isoisovanhempien tiedot. Uskon, että suurin osa koiraihmisistä säilyttelee kuitteja ja näitä papereita jossain kaapin pohjalla eikä ole ostajalta liikaa vaadittu, että saisi nähdä näitä terveystietoja. Koska jos myydään "terveistä vanhemmista", niin pitääkö siinä vaan luottaa jonkun tuntemattoman ihmisen sanaan? Miten olisi vaikka muutamat kuvaukset, silmätutkimukset ja perustarkastukset?

 photo bwaha.jpg

Ja koirien hinnoista... Kyllä, paperillisen rotukoirat maksaa. Oikeastaan osa maksaa jopa törkeän paljon. Joskus olen katsonut, että joistakin pennuista pyydetään 1000e. No on se aika paljon. Sitten joistakin pyydetään 1500e. Huhhui, sepäs on huisi hinta. Ja joistakin jopa 2000e! Sitten seuraavassa ilmoituksessa myydään vastaavaa, paperittomana, puoleen hintaan. Tavallinen ihminen haluaa säästää kaikessa ja jos kerran saa samaa tavaraa halvemmalla, niin miksikäs ei? Haluaisin kertoa myös yhdestä toisesta törkeän kalliista harrastuksesta: eläinlääkärissä käyminen. Jos joku on käynyt joskus yksityisellä lääkärillä tutkimuksissa, niin tietää, ettei se ole halpaa. Eläinlääkärissä käyminen on yhtä kallista, ellei jopa joissakin tapauksissa kalliimpaakin. Saa helposti kulumaan 100e siihen, kun koiralla on ihan tavallinen korvatulehdus. Oletettavasti koiralle tulee jossain vaiheessa sen elämää tarvetta käydä lääkärillä, joten rahaa kuluu. Mutta miksi sitten ostaa halpa koira, joka todennäköisesti joutuu käymään lääkärissä ensimmäisen elinvuotensa aikana useita kertoja? Ja usein paljon suuremmissa operaatioissa kuin korvatulehdustutkimuksissa.

Jos vielä sen lisäksi selviää, että koira on multiallerginen, niin ruokaan menee törkeästi rahaa. Eihän sellainen koiran perusruoka paljoa maksa, mutta jos koira on allerginen monelle asialle, niin ruoan hinta tuplaantuu, triplaantuu... Ja jotkut koirat voivat olla allergisia jollekin raa'alle lihalle ettei pelkkä barffaus ole ratkaisu, osa koiranleluissa oleville aineille, osa voi saada allergisen reaktion ihan jo ulkoilmassa leijuvasta siitepölystä/katupölystä. Siinähän sitten raapii päätään, heittelee satasia ja taas satasia lääkäriin, erikoisruokaan ja vielä stressaa itsensä harmaatukkaiseksi! Koiralle voi tulla myös iho-oireita, jotka vaatii lääkitystä, rasvoja ja hoivaa. Eikä ne välttämättä paranekaan niin helposti kuin luulisi, jos onnistuvat tulehtumaan tai reaktio on paha. Sitten suolletaan koiraan antibioottia ja taas tuli lääkärikäyntejä ja lääkelaskuja... Ainiin, ja koiran maha meni kuralle antibiootista eikä tiedä mitä sille nyt sitten syöttäisi.

Minusta joidenkin rotukoirien hinnat on silkkaa hulluilua. Mutta toisaalta, jos koirassa on jotain vikaa, niin ainakin on tehty kaikki sen eteen, että vaivoja ei tulisi. Joskushan niitä tulee silti, vaikka koko suku olisi tervettä sakkia. Mutta silloin ainakin tietää, ettei ole kerjännyt verta nenästään hankkimalla maanantaikappaletta tarkoituksella ja usein kasvattajat sekä muut harrastajat ovat tukena näissä asioissa. Kasvattaja voi jopa kenties palauttaa osan kauppasummasta ostajalle, jos koirassa ilmenee jotain vikoja. Mutta virallisten kasvattajienkin kohdalla kannattaa aina tarkistaa, että pennun vanhemmat on aikuisten oikeasti terveitä ja suvussa ei liiku mitään sairauksia. Vaikka olisi kuinka kasvattaja, niin silti epärehellisiä ihmisiä mahtuu maailmaan. Asioita voi selvittää netin kautta kuitenkin aika hyvin googlettemalla emän ja isän nimellä tietoja.

poikaissss photo poikaissss.jpg

Tämmönen plöräys nyt, kun aloin miettimään niitä pöhelöitä parkoja, jotka ostaa novascotialaisen näköisiä bolonkoja ja ihmettelee, kun ne kasvaa yli 10-kiloisiksi ja kärsivät ties mistä ongelmista. Ja omana mielipiteenäni sanon sen, etten ikinä ottaisi koiraa Virosta, ellei kasvattaja olisi kuuluisa laadukkaista pennuista ja koiristansa, sekä tunnettu kasvattajapiireissä. Viro on se vihoviimeinen paikka mistä kannattaa hommata pentu. Ja vaikka välttelisi virolaisia pentuja, niin niitä roudataan Suomeen asuntoihin ja myydään sitten suomalaisina pentuina. Tuntuu vähän rasistiselta sanoa näin, mutta jos myyjä puhuu vähän huonoa suomea, ei pysty näyttämään pentujen vanhempia, pennuilla ei ole papereita eikä terveystietoja, niissä ei ole sirua niskassa (sen tuntee kokeilemalla) eikä osaa tarjota kuin sitä söpöä koiraa, niin ei. Ei todellakaan. Ja myyjän kaikki informaatio tulisi olla jaossa, koko nimi, osoite ja puhelinnumerona joku muu kuin prepaid.

Tuskin tämä turinani saavuttaa koko kansaa, mutta ainaski nyt yritin. Itse ostin paperillisen koiran, joka ei ollut vielä virallisesti minkään rotuinen. Otin sinänsä riskin, mutta maksoin niistä papereista ja siitä infosta minkä sain pennun ostaessani. Leimasta voin maksaa sen muutaman kympin lisää, nyt kun koiran voi rekata kennelliittoon. Mutta ne paperit, ne tiedot, mustaa valkoisella. Muistakaa lapset rakkaat nämä jutut.

Ei tässä muuta, PUSMOI :*

Ja kuvissahan esiintyy meidän Ewok, niin poikaisena kuin vähän isompanakin :)

poikais2 photo poikais2-1.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti