Sivut

tiistai 22. toukokuuta 2012

Tsvetnaya bolonka - Melkein rotukoira

Kun kävelen kadulla Ewokin kanssa, niin sitä ihastellaan ja ihmetellään, että mikä se on. Aina yritän kertoa sitten mahdollisimman selkeästi ja kattavasti, vaikka kenelläkään tuskin jää rodun nimi edes mieleen. Jos joku osaa venäjää, niin tsvetnaya bolonka on suoraan suomennettuna "värillinen sylikoira". Eli siinä on sallittu kaikki muut värit paitsi valkoinen ja valkoista ei saisi olla turkissa enempää kuin 20%. Ewokilla on vähän rinnuksissa valkeaa ja sitten valkoinen töppönen, eli se vielä sopii värinsä puolesta rotumääritelmään. 


Photobucket


Jos yrittää suomeksi etsiä tietoa bolonkoista, niin törmää sellaiseen pieneen nysään artikkeliin wikipediassa. Siellä on tosin ihan asiaakin, mutta ei ole kauheen kattavasti. Ja muuten löytyykin sitten vaan jotain mystisiä legendoja siitä, että joku on hakenut bolonkan Virosta tai ostanut jostain huoltoasemalta auton takaluukusta. Suomeksi ei siis kauheasti ole infoa, joten englanniksi ja saksaksi (sekä venäjäksi) kannattaa yrittää hakea, jos osaa jotain niistä kielistä. Yleensä jos joku myy Suomessa mitään bolonkaa, niin kyseessä on sekarotuinen. Ja sekä Venäjällä että Virossa käytetään bolonka -nimitystä pienistä koirista, jotka kaukaisesti muistuttaa jotain bichon-johdannaista. Näitä tulee aina tasaisin väliajoin Suomeen, vaikka ihmisiä infottaisiin etteivät ottaisi koiria virolaisista pentutehtaista halvalla. 


Suurin ongelma on siis saatavuus, jos haluaa paperillisen koiran. Saksassa ja Venäjällä jalostetaan rotua ja on hyviä kasvattajia, mutta sitten on kielimuuri ja se matkustaminen, jos pennun haluaa hakea. Itsellä kävi tuuri, kun Ewok tuli harrastajalle, mutta sitten sen narttukoira ei hyväksynytkään pentua ja se sijoitettiin meille. Itse ei siis tarvinnut reissata, mutta harvemmin kukaan tuo koiria Suomeen sijoitettavaksi, joten todennäköisin vaihtoehto on se, että joutuu itse hakemaan. Kyllä niitä syntyy aina joskus Suomessakin, mutta täytyy sitten vähän tietää mistä kyselisi, kun mainostus ei ole kovin suurta. Olen miettinyt, jos saisi joskus aikaiseksi tehtyä jonkun foorumin tai vastaavan bolonkoille, jonne voisi sitten saattaa yhteen kaikki suomalaiset harrastajat. 
(Yritin tehdä alustavia sivuja, mutta ne sai kovasti vihaa niskoilleen, niin se vähän sitten jäi. Mutta lupaan infota, jos ja kun saan aikaiseksi.)


Photobucket


Itselläni on vain yksi bolonka ja kokemus siis perustuu sen kanssa elelemiseen ja siihen, että mitä on muilta kuullut ja muualta lukenut. Tiivistelen nyt sitten ominaisuuksia ja juttuja rodusta sen verran, että mitä tiedän ja mitä olen Ewokista oppinut.


LUONNE:
Ewok on ihan hirmuisen ihmisrakas, haluaisi moikata ja suudella kaikkia. Se ei vierasta vaikka ihminen olisi vauva tai vanhus, tai vaikka ihminen olisi rattaissa tai menisi rollaattorilla. Kaikki on kivoja, jos niiltä saa vähän rakkautta. Muut koirat saattaa jännittää, mutta kun niihin saa tutustua rauhassa, niin nekin on ihan kivoja. Positiivisena puolena se, ettei Ewok räksytä tai hauku kenellekään/ketään eikä bolonkat ole muutenkaan taipuvaisia siihen. Nimensä mukaan tykkäävät olla sylissä, eli sopii sohvaseuralaisiksi ja muutenkin muhimaan mahan päälle. Kuitenkin jaksavat mennä tuntikausia pihalla isompiensa perässä ja energiaa löytyy, että ei ne laiskimuksia ole. Miellyttämishalua ei löydy älyttömän paljon, mutta kun keksii mikä koiraa kiinnostaa maailman eniten, niin se kyllä tekee sirkustemppuja. Esmes Ewok on hulluna ruokaan, joten se vetää vaikka volttia ja piruettia, kunhan on palkintona herkkuja. 
Ne palvoo omistajaansa sillain hissukseen, ettei tee kaikkea mitä käsketään jos ei satu huvittamaan, mutta haluavat olla kuitenkin koko ajan lähellä. Ne osaa olla myös jääräpäisiä, joten jos haluaa jonkun tottelevaisen koiran, joka toimii kuin unelma, niin bolonka ei välttämättä sovi sellaiseksi. Jos koiraa ei huvita eikä se halua, niin se kyllä tekee kaikkensa ettei tarvitsisi. Esimerkkinä se, että ulkona sataa ja on märkää, niin ei millään vaan huvittaisi kävellä lenkkiä, mutta sitten täytyy vaan pakottaa koira liikkumaan ja toimimaan. Ei väkivalloin, mutta kannustamalla ja patistamalla. Ja kotonakin ne osaa vaatia ja käskyttää, mutta sitten pitää pokkana muistaa olla lellimättä piloille, kun ei sitä aina voi kukaan saaha tahtoansa läpi. Ei edes, vaikka yrittäisi olla kuinka soma ja pieni. Ja plussana on se, että kun koira palvoo sillain sopivasti, niin vapaanapito on sujuu ketterästi, kun koira ei poistu koskaan näkyvistä.


ULKONÄKÖ:
Bolonkan tulisi olla sellainen 3-kiloinen ja pörheä eläin. Kolmisen kiloa on se ihanne, mutta rodussa löytyy kans hieman kookkaampia, kun rotu ei ole vielä vakiintunut tiettyyn muottiin. Korkeutta on sellaiset ~25cm ja selän tulisi olla jalkoihin nähden hieman pitkä, mutta ei kuitenkaan mallia mäyräkoira. Luut ovat hieman jämerämmät kuin vaikka venäjäntoylla, eli bolonkat eivät mene kovin helposti rikki. Mutta koska jalat ovat lyhyehköt, niin ne ei pääse hyppelehtimään sohville ja sängyille ilman avitusta. Joten ei tarvitse huolehtia siitä, että koira salaa hyppisi sohvalle tai sängylle sotkemaan.
Turkissa havitellaan sellaista isohkoa kiharaa, joka olisi pehmeää kuin untuva. Ewokilla on turkki aika huono, se on jo liian untuvaa, eli takkuuntuu todella herkästi. Hyvä turkki on sellainen, jossa on selkeät kiharat ja turkissa on myös kiiltoa. Kiilloton untuva ei ole tavoiteltu piirre, mutta koska rotua edelleen jalostetaan, niin sinne pesueisiin eksyy myös sattumia. Rotua on jalostettu niin eri tyyppisistä turkeista, että osalla on huonot kutrit ja osalla hyvät. Kutrit tarvitsee kuitenkin joka tapauksessa hoitoa. Parhaana tukka pysyy, kun sitä pesee viikon-parin välein hyvällä shampoolla ja läträä perään vielä hoitoainetta. 
Kuonon tulisi olla pieni ja siro ja silmien isot, kirkkaat ja pyöreät. Nenän väri vaihtelee tukan väristä riippuen ja samaten silmien tummuus. Kuonon mitta olisi ihanteellisesti kolmisen senttiä kasvoista ja muihin rotuihin verrattaessa yorkshirenterrierillä on samankaltaiset kasvot kuin bolonkalla tulisi olla. 


TERVEYS:
Vielä ei ole todettu mitään periytyviä sairauksia, tai sitten niistä ei puhuta julkisesti. Mutta tavallisimmat pikkukoirien sairaudet ei kierrä bolonkoja kaukaa, vaan niitä saattaa ilmestyä niillekin. Vikaa voi tulla silmiin, hampaisiin ja polviin. Useilla pikkukoirilla ongelmana on hampaat tai se, että ne kasvavat vinoon tai niitä puuttuu. Parhaiten hampaita vahvistaa se, että koira jo pentuaikana saa hankalaa pureksittavaa. Joskus joutuu silti kiskaisemaan maitohampaita poies, kulmahampaita kannattaa varsinkin tarkkailla. Sekä jos koiran liikkumisessa tapahtuu muutoksia tai se vaikuttaa hieman epänormaalilta, tai jos silmissä alkaa tapahtumaan muutoksia. Kun koira on kasvanut aikuisen mittoihin, niin on fiksua viedä se silmäpeilattavaksi ja luustokuvattavaksi, jotta pystyy varmistamaan koiran olevan terve.

(Pitäisikin nyt kesällä viedä Ewok kuvauksiin, whuhu.) 
Yleisesti ottaen bolonkat ovat terveitä, mutta koskaan ei voi taata pentua hankkiessa, että se pysyisi terveenä loppuikänsä. Iso osa sairauksista saattaa ilmetä vasta koiran ollessa aikuinen, on mahdollisuus pienen koiran kanssa tapaturmiin jnejnejne. Kannattaa kysyä aina sukupuusta, että onko jotain sairauksia ilmennyt sukulaisissa, jotta tietää sitten varautua tai olla ostamatta koiraa. Terveen pennun tunnistaa siitä, että se oletettavasti roikkuu sukassa naskalihampailla ja on reipas, sekä mikään paikka ei vuoda eritteitä. Jos mahdollista, niin pyydä kans penskan vanhemmat näytille, että näkee vähän, notta millaisista otuksista pentu on putkahtanut ja millaiset geenit sillä on. Sekä tietty se, että molemmat vanhemmat vaikuttaa terveiltä, aktiivisilta ja muutenkin mukavilta.


poikais

poikais2

Miksi ostin tsvetnaya bolonkan? 
No, se oli oikeastaan puolikas vahinko. Viime vuoden alussa puhuin Jerelle, että millaisen koiran se haluaisi, jos ostaisimme Bisselle kaverin. Se sanoi, että olisi kiva joku sellainen söötti seurakoira, joku bichonin kaltainen. Katselin sitten internettiä ja selvittelin mahdollisia rotuja, että mikä olisi sellainen mikä sopisi perheeseen. Kuitenkin täällä asuu kaksi kissaa ja koira, niin täytyi kans niiden kautta miettiä. Sitten törmäsin kuvaan, jossa oli sellainen maailman hauskimman ja sööteimmän näköinen koira, sitä myytiin sijoitukseen. Soitin sitten kysyäkseni, että mikä ihmeen bolonka. Sen jälkeen sitten puhuin puhelimessa myyjän kanssa vaikka kuinka ja kauan, kerroin tilanteestamme ja perheestämme sekä siitä, että täällä on jo rouvaskoira, kissoja jnejne. Sain mennä tutustumaan rotuun, kun ilmoittajalla oli kaksi aikuista bolonkaa ja sitten tämä pentu. Tutkin pari päivää nettiä vinhasti ja verestin saksankielentaitojani löytääkseni mahdollisimman paljon infoa. 
Sen jälkeen tapasin myyjän ja istuin varmaan kolme tuntia keskellä olohuoneen lattiaa, keskusteltiin koirista ja siitä, että millaisia bolonkat ovat. Siinä sitten veti toinen aikuisista ketarat ojoon syliini ja vaati maharapsutuksia, toinen hiukan epäili ja pentu sitten meuhkasi sen minkä uskalsi sen toisen aikuisen valvovan silmän alla. Pentu oli maailman ihanimman näköinen, mutta epäilin vielä sinne mennessäni, että natsaako meidän kanssa. En kuitenkaan halunnut ottaa mitä tahansa koiraa vain sen takia, että se on söpö ja pieni. Kuitenkin siinä istuessani ja kun olin jo infoakin hakenut, niin tuntui koko ajan oikeammalta juuri se rotu. Sopivan pehmeä, kuitenkin jääräpäinen ja sellainen sopisi hyvin yhteen rouvaskoiran kanssa.
.... Sitten soitin Jerelle, että kävin katsomassa koiraa. Kysyin, että tuleeko se parin päivän päästä mukaani katsomaan koiraa, että sen täytyy se kans hyväksyä. Otettiin varuiksi rahat mukaan (kiitos Jere sponsoroinnista) ja mentiin sitten vielä kurkkimaan uudestaan. No sitten toinen aikuisista veti ketarat ojoon Jeren syliin ja istuskeltiin taas kauan lattialla koiria katsellen. Mystisesti sitten Jereltäkin tuli siunaus ja mentiin kotiin sellaisen ehkä maailman pienimmän koiranpoikasen kanssa. Sitä sanoimme sitten "ewokinpoikaiseksi" ja muistan sen vetäneen hirsiä ekana iltana Jeren mahan päällä. Ja koska pentua oli toinen aikuinen koira ahdistellut, niin se oli ensimmäisen viikon ujosti täällä ja totutteli olemiseensa. Muistan vieläkin sen, kun ekan kerran se alkoi päästelemään ääniefektejä ja meinasin alkaa itkemään, kun soli niin ihana!


Photobucket


Ja niin siinä sitten kävi. Ei kaduta vieläkään, vaikka olikin vähän yllättävä käänne. Meidän piti hankkia koira sen vuoden lopussa, mutta sellainen tulikin jo vuoden alussa. Ewok on natsannut kyllä tosi hyvin kaikkien muiden kanssa, jopa tätikissa sietää sitä ettei saa kriisiä. Ja rouvaskoira vaikutti ensin siltä, ettei sitä voisi vähempää kiinnostaa, mutta sitten salaa otti kuitenkin pienen koiran siipiensä suojaan ja nyt sitten vahtii sitä pihallakin, ettei kukaan vaan kiusaa. Ewokista kuoriutui sellainen minimonsteri ja iso persoona. Se on kans välillä niin pölvästi, etten kyllä keksi mitään muuta koiraa, joka sopisi meille paremmin. Se yrittää vaatia tahtoansa läpi erikoisilla ääniefekteillä ja muutenkin jaksaa joka päivä muistuttaa minua siitä, että se on vaan paras. Se on myös hurmannut monet muut, isä ensin kauhisteli, että hyi kauhee toinen koira ja nyt sitten aina kaappaa Ewokin syliin ja mummolassa nukkuu sen kanssa päikkäreitä... Ja anoppilassa Ewok keksi, että eräs kulho on maailman kauhein asia ja sitten se hiiviskeli takakoivet maailman pisimpinä kohti kulhoa, koska se oli erittäin jännä. Ja tämän jälkeen kun anoppi otti kulhon ja sanoi vievänsä sen pois häiritsemästä, niin Ewok marssi tomerasti vielä perässä varmistaakseen, että kulho varmasti meni ja jäi sinne varastoon. 


Tässä nyt tämmöinen kirjoitus Ewokista ja bolonkoista yleisesti. Jos jotain vielä joku asia kiinnostaa, niin saa kysyä sähköpostitse tai laittaa kommenttia. Osa on sitä mieltä, että tsvetnaya bolonka ei voi olla rotukoira koskaan tai ikinä, mutta kai minulla on sitten paperillinen sekarotuinen :) Rodulla on onneksi yhdistyksiä ja kasvattajia, jotka pitävät yhtä, niin toivottavasti vielä jonain päivänä saahaan kennelliitoltakin siunauksia. 


Suukkoja kaikille Ewokilta :*


poikaissss

12 kommenttia:

 1. Suloinen koira :)
  Itselläni kaksi bolonka zwetnaa Saksasta haettuna. Uros on pian 5v. ja narttu 3v. Olen saksalaisen rotuyhdistyksen jäsen ja meillä on nyt 18.11.12 7 viikoiset pennut kotona. Itse olen rakastunut rotuun ja haluan Suomeen lisää paperillisia koiria, rodunomaisia koiria. Koiriani voi käydä katsomassa facebookissa sivulla Bolonka Zwetna in Finnland/Suomessa

  Olisi mahtavaa saada koottua Suomen paperilliset bolonkat zwetnat ja tsvetnayat yhteen vaikka jollekin foorumille.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menin heti feispuukin kautta ryhmään. Ja toivotaan, että Suomeen saataisi enemmän bolonkoja ja Saksassa ne yrittäisi pysytellä niissä rotukriteereissä... Venäjältä varmaan saisi edelleen muutamalta kasvattajalta hienoja koiria, mutta Saksassa huhujen mukaan on alettu teetättämään tahallaan värivirheellisiä sekä saada kahta eri kokoa bolonkaan, vaikka se "perinteinen" tsvetnaya bolonka ei edes ole hyväksyttynä vielä :x

   Poista
  2. He eivät onnistuneet saamaan aikaiseksi deutcher bolonkoja, vaan kaikki ovat bolonka zwetnoja. Kaikki yrittävät tehdä nyt työtä sen eteen, että tämä rotu hyväksyttäisiin FCI:ssä. Siksi sekä saksalaiset että venäläiset tekevät yhteistyötä yhteisen rodun eteen.

   Olen kuullut huhun, että 1.1.2013 Pohjoismainen kennel unioni, johon Suomen kennelliitto kuuluu, hyväksyy Bolonka zwetnan=stvetnaya bolonkan viralliseksi roduksi :)

   Poista
  3. Kuulostaa hyvältä, olisi hienoa, että saisi papereihin ihan leimankin :) Vaikka tärkeintä minulle on se, että tietää suvun ja on paperit, leima toisarvoinen asia. Ja hyvä, että Saksa ja Venäjä on yhteistyössä ja ollaan luovuttu rodun erilaisista uudistamisista ja pysytään siinä yhdessä linjassa.

   Poista
 2. Hei Henrietta, kiva kirjoitus. Tämä rotu, juhuu, on nyt lopulta hyväksytty osallistumaaan näyttelyihin.
  Ei vielä kansainvälisesti, mutta kyllä varmaan tämä aikakin koittaa:-)
  Virallinen nimi russkaja tsvetnaja bolonka.

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Äidilläni on Bolonka, joka täytti juuri 3 vuotta. Äitini sai sen vajaa vuosi sitten . Koira oli ollut edellisellä omistajallaan ja he joutuivat luopumaan koirasta, koska se oli mustasukkainen perheen muille koirille ja oli myös stressaantunut. Koiran 'vanhemmat' on Saksasta ja paperit kaikkineen on kunnossa.
  Koira on suloinen meille tutuille, mutta vieraille ihmisille ja kaikille autoille täytyy murista ja haukkua lujaa. Koira on myös todella kova näykkimään vieraita ihmisiä, jos he tulevat silittelemään tai muuten liian lähelle. Koira myös säikähtää helposti kovia ääniä.

  Minua jäi hämmästyttämään tekstissäsi kohta, ettei Bolonkat voisi olla valkoisia. Meidän Bolonka meinaan on melkein täysin valkoinen, tai shamppanjanväriseksi sitä on luonnehdittu. Naamassa on hieman konjakin väriä ja turkkiin on alkanut tulla sinne tänne mustia karvoja. Olemme ainakin Espoossa nähneet muutaman valkoisen Bolonkan. Turkki takkuuntuu hirvittävän helposti ja juuri äsken leikkasin pahimpia takkuja pois.
  Meidän koira on kova laulamaan mukana, jos joku meistä laulaa tai radiosta tulee klassista laulumusiikkia.. Eli melkoinen oopperakoira. Laulaa puhtaasti, korkealta ja kovaa!
  Ihana koira, mutta totaalisen omapäinen!
  T: Helmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei.

   Bolonkoja voi olla toki valkoisia, mutta rotu ei sitten ole tsvetnaya bolonka (tai niin kuin rotu on nyt Suomessa hyväksytty nimellä russkaja svetnaja bolonka). On erikseen valkoisiakin, mutta ne on vähän niin kuin eri rotu. Toki näitä on vaaleinakin, sellaisina soopelin vaaleina, mutta vitivalkoisia ei värilliset bolonkat ole.

   Olen myös kuullut, että jotkut tapaukset on hankalia. Osalla on ollut liian kova kuri ja pehmeä koira on sitten muuttunut sellaiseksi "näykkäisen ja ärisen varmuuden vuoksi" -tapaukseksi. Että koira on siis hermostunut eikä osaa luottaa ihmiseen, jos on edellisessä kodissa omistaja ollut sellainen, ettei ole koiraansa rakentanut luottamusta. Ovat herkkiä koiria, eli ne on myös helppo ns. pilata, mutta myöskin on mahdollista hyvän suhteen rakentaminen, kun vaan jaksaa kehua koiraa hyvistä asioista eikä käytä liian järeitä rangaistuksia.

   Itselle on tullut vastaan täällä Suomessa pari värillistä bolonkaa, jotka on samoista piireistä saapuneet kuin omanikin. Muita en ole nähnyt, useat on kyllä sanoneet, että heilläkin on bolonka "mutta se on 10kg isompi" tai jotain muuta omituista. Paljon on Suomessa bolonkana myytyjä koiria, mutta ei kovin montaa sellaista, jolla olisi paperit ja sukupuu, vaan ne on sitten sekarotuisia pieniä koiria. Bolonka kuitenkin tarkoittaa suoraan suomennettuna "sylikoiraa", eli Virossa ja Venäjällä se käy sanana myös sekarotuisille, vaikka ihan oikea rotukin on olemassa.

   Meillä myös Ewokin turkki on untuvaa, eli haastava saada pysymään hyvänä. Siksi en ole kasvattanutkaan sille koskaan pitkää tukkaa ja mahakarvoja leikkelen pois useinkin, kun siellä ne haivenet menee takkuun toooodella herkästi. Auttaa vähän, kun käyttää hieman löysää pantaa joka on kangasta, kun valjaatkin saa meillä tukkaa takkuun, kun painaa sitä turkkia. Kannattaa kans kokeilla tosi silikonipitoisia hoitoaineita, eläinkaupoista saa sellaisia, jos menee kysymään. Hevosille taisi olla joku hoitoaine, joka toimii kuulemma hyvin myös hankaliin koiran turkkeihin!

   Toivottavasti teillä rakentuu jossain vaiheessa koiraan luottamus ja koira lopettaa nuo häiriökäytökset. Mutta hienoa kuitenkin, että koira on muuten mukava ja rakastettu :) Meillä on sujunut Ewokin kanssa sen verran hyvin, että sillä ei ole koskaan ilmennyt mitään aggressiivisuutta tai liian suuria pelkotiloja, vaikka onkin täytynyt sitten ihan kannustaa koiraa selviämään tilanteista ja keräämään sitä itsetuntoa.

   Kaikkea hyvää teille!

   Poista
 4. Nythän rotu tuli hyväksytyksi pohjoismaissa ja voivat osallistua näyttelyihin. Pentujen saatavuus taitaa vielä olla aika heikko.

  VastaaPoista
 5. Minä viime kesänä näin bolonkan ja ihastuin siihen oitis. Olisin kiinnostunut sellaisen jossain vaiheessa hankkimaan. Onko sinulla tullut lisää tietoa mistä näitä voisi kysellä? Voit laittaa vaikka sähköpostia minulle armi_ko77(att)msn.com

  VastaaPoista
 6. Hei, osaatko neuvoa mistä pentuja voisi hankkia? Olen kahlannut kaikki sivut läpi :) pupupieni(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 7. He minulla 3 vuotias bolonka piki nimeltään kaipaa paljon hellyyttä toisten koirien kanssa ei tule toimeen yritetään opettaa muiten koirien kanssa tulla toimeen toinen koira tulee viereen alkaa murisemaa

  VastaaPoista